Апостолска посета на Папата во Република Северна Македонија

7 Maj 2019

Ги повикуваме сите граѓани да ја збогатат посетата со своето присуство. Бесплатните билети се достапни во сите католичките парохии во државата, најдоцна до 3 мај 2019 година.

Како да земам билет?

Последни соопштенија

Северна Македонија го испрати Папата Франциск, посетата рашири пораки за соживот, мир и соработка

Претседателот на Република Северна Македонија, Ѓорге Иванов и Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев во доцните попладневни часови на скопскиот аеродром учествуваа во свеченото испраќање на Неговата светост, Папата Франциск кој денеска...

Поздравен говор при посетата на св. Отец во Скопската катедрала на средбата со духовенството 07.05.2019 год.

Свети Оче, од апостолски времиња, на овие географски простори, до денес одекнува навестувањето на Христовата радосна вест на Спасението. Од онаа благословена ноќ кога Апостолот на Народите, св. Павле, имал видение и кога му се укажува некој Македонец (спр. Дела 16,9),...

Екуменска и меѓурелигиска средба на Неговата Светост Папата Франциск со млади и со свештеници: Историјата ја пишуваат оние личности кои немат страв својот живот да го потрошат за љубовта кон ближните

Поглаварот на Римокатоличката црква, Папата Франциск, во рамки на историската посета на нашата држава, Северна Македонија, по Светата Литургија со која чиноначалствуваше на плоштадот ,,Македонија” во катедралата „Пресвето срце Исусово” оствари и екуменска и...

Настани

ЛИТУРГИЈА СО ПАПАТА НА ПЛОШТАДОТ ВО СКОПЈЕ

На светата литургија ќе може да присуствуваат сите заинтересирани граѓани од Република Сeверна Македонија и од светот кои претходно ќе земат бесплатна влезница.

ЕКУМЕНСКА И МЕЃУРЕЛИГИСКА СРЕДБА СО МЛАДИТЕ

На екуменската и меѓурелигиската средба на младите со папата Франциск ќе може да присуствуваат млади, кои претходно ќе земат бесплатна влезница.

СРЕДБА СО СВЕШТЕНИЦИТЕ И БОГОПОСВЕТЕНИТЕ

На средбата со богопосветените лица ќе може да присуствуваат бискупи, свештеници, монаси, монахињи и богослови кои претходно земат бесплатна влезница.

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Бесплатни билети за Светата литургијата може да се подигнат и во недела, од 12 до 17.30 часот

На мапата можете да го најдете последното место (Спомен куќа „Мајка Тереза“) на кое може да се подигне бесплатен билет за Светата литургија со Папата на Плоштадот „Македонија“.

Штанд пред Спомен куќата на Мајка Тереза

Посебни правила за сообраќај

За време на Апостолската посета на Папата Франциск, во Град Скопје ќе важат посебни сообраќајни правила. Користете ја интерактивната мапа за да го планирате вашето движење на 7 мај.

Посебни правила за сите посетители на Светата литургија

За време на Апостолската посета на Папата Франциск, во Град Скопје потребно е да се почитуваат посебни правила за сите посетители.

p

Бесплатен јавен градски превоз

На 7 мај автобускиот градски превоз во Скопје ќе биде бесплатен за сите граѓани и посетители. Апелираме на 7 мај да користите јавен превоз.

A

Бесплатен железнички превоз

На 7 мај меѓуградскиот превоз со воз ќе биде бесплатен. Апелираме на граѓаните кои доаѓаат во Скопје да го разгледаат возниот ред и да патуваат со воз.

s

Бесплатен паркинг во Скопје

На 6 мај по 17ч и цел ден на 7 мај, паркинзите во Скопје ќе бидат бесплатни. Апелираме на паркирање на возилата надвор од строгиот центар на Скопје, со цел непречено движење на сообраќајот.

ПОВИК НА БИСКУПОТ КИРО СТОЈАНОВ ПО ПОВОД ПОСЕТАТА НА ПАПАТА ФРАНЦИСК

Драги верници и почитувани граѓани на Република Северна Македонија, како бискуп, верник и граѓанин на оваа земја – Република Северна Македонија, веста за доаѓањето на Светиот Отец Папа Франциск во посета на нашата Земја ја примив со голема радост и благодарност кон Господа Бога.